Alegeți țara de livrare

Cum să nu îți pierzi mintea atunci când alegi ukulele

18.09.2022
5 min. de citit
Juraj Haruštiak
Ukulele este un instrument mic, cu un sunet deosebit, și de aceea este atât de popular. Aceste instrumente format mic sunt in prezent disponibile într-un număr mare de modele, dimensiuni și forme, drept pentru care poți să te pierzi ușor în ofertă. De aceea am pregătit un mic ghid care să te ajute să înțelegi termenii de bază și caracteristicile fiecărui model.
Cum să nu îți pierzi mintea atunci când alegi ukulele

De ce aș decide să cumpăr un ukulele și ce putea să cânt cu el?

Există câteva motive pentru a cumpăra ukulele - este un instrument compact, mic, ușor de transportat și foarte muzical. Inutil să spun că arată cool pur și simplu.

Dar te-ai gândit cum ai putea să folosești un ukulele? Poate vrei să folosești acest instrument într-o trupă, sau poate vrei doar să cânți acasă pentru tine, ori poate că ești membru al unei orchestre de ukulele și ai rolul de basist; ce ar trebui să faci? Când cauți instrumentul potrivit, gândim diferite scenarii împreună cu tine și încercăm să îți oferim ce ți se potrivește cel mai bine. În cazul ukulelelor, ai posibilitatea de a alege între 5 tipuri, care diferă nu numai în funcție de mărime, ci și de acordaj.

  • Ukulele soprano - cel mai versatil tip de ukulele care este foarte ușor de păstrat, utilizat și transportat datorită faptului că are cel mai mic corp. De obicei, are între 12-15 taste și se acordeaza în sistemul GCEA.
  • Ukulele concert - acest tip este doar un pic mai mare, prin urmare are un volum mai mare și un sunet mai robust. Acesta are de obicei un număr de 15-20 taste și se acordează GCEA. Concert ukulele este unul dintre cele mai populare modele.
  • Ukulele tenor - din nou un corp ceva mai mare și un sunet și mai robust, bogat în frecvențe de bas. De obicei, are 15 sau mai multe taste și acordaj GCEA.
  • Ukulele bariton - un ukulele cu un corp mare care excelează în sunet bogat și robust. De obicei, are 19 sau mai multe taste și acordaj DGBE. În mod uzual, instrumentul are gatul mai lung.
  • Ukulele bas - acest instrument se poate lăuda cu cel mai mare corp, dar rămâne, în același timp, foarte versatil și convenabil pentru călătorie în comparație cu alte instrumente cu coarde. Te poți aștepta la un sunet foarte profund, care se îmbină perfect cu uklelele model tenor. De regulă, acest instrument are 19 sau mai multe taste. Bass Ukulele este acordat in sistem EADG.
  • Guitalele - un hibrid între chitară și ukulele, dar spre deosebire de ukulele, această mini-chitară are 6 corzi. Sună puțin mai vibrant decât o chitară obișnuită. Un început ideal în lumea chitarelor cu coarde de nailon. Când cânți la acest instrument, o vei folosi ca pe o chitară obișnuită. Cel mai adesea, tonul este mai tare decât la o chitară obișnuită, folosind reglarea A-D-G-C-E-A.
  • Alte ukulele - acestea sunt adevăratele excentrice din categoria ukulelelor. Instrumentele cu forme excentrice sau materiale non-tradiționale atrag nu numai ochiul, ci și auzul ascultătorului. Datorită sunetului complet și inimitabil, vor atrage atenția pe scenă și la oricare petrecere de succes.

La ce să fii atent atunci când alegi un instrument?

În afară de mărime, există și alți factori care au capacitatea de a influența foarte mult sunetul - materialul de construcție și procesul de fabricație. Instrumentele cu topul din lemn masiv redau și amplifică vibrațiile corzilor mult mai bine decât instrumentele cu un top compozit. Ca regulă generală, însă, astfel de instrumente sunt mai scumpe, deci probabil că va trebui să alegi între accesibilitate sau sunetul premium. Dar poți fi sigur că, oricare instrument ai alege, cu certitudine nu vei pierde din experiența și bucuria de a cânta.

Are nevoie de un pic de scânteie

Ukulele este un instrument acustic relativ liniștit, dar există și o variantă cu un pick-up încorporat.  Ukulele electroacustice  își vor găsi utilizarea pe o scenă de concert, dar și într-un club sau într-un studio de înregistrare - pur și simplu oriunde trebuie amplificat sunetul. În plus, electronicele includ adesea un tuner încorporat, datorită căruia instrumentul poate fi acordat foarte rapid și eficient, chiar și în condiții de sunet solicitante. Când cumperi un ukulele echipat cu un pick-up, este necesar, de asemenea, să ai în vedere un cablu pentru instrument și combo.

Există un tip de ukulele care este cel mai bun pentru începător în general?

Dacă încă nu știi ce să alegi, dar cauți un instrument versatil care este un clasic absolut printre ukulele, achiziționează un Concert Ukulele. Acesta este mic, compact, confortabil și versatil. Îți vor mai lipsi doar colierul de flori în jurul gâtului și fusta hawaiană.

Ukulele va fi suficient sau am nevoie și de altceva?

Vei avea nevoie, pentru că există riscul ca instrumentul să se ude sau să se murdărească. Și pentru că se întâmplă să rupi o coardă sau se întâmplă pur și simplu să te simțiți inconfortabil în timp ce cânți în picioare. Este întotdeauna bine să ai o husă ori o cutie specială care să protejeze instrumentul și care face mai ușor transportul. Apoi, vei avea nevoie cu siguranță de un set de corzi de rezervă sau de un acordor cu clip și o curea. Nu uita de cablul instrumentului electroacustic - nu va funcționa fără el.

Nu uita că vei avea nevoie de a apleca sau atârna ukulele. Dacă ești cu adevărat serios cu privire la folosirea unui ukulele, alegeți unele partituri interesante.

Achiziționarea unui set la preț redus este o soluție excelentă, astfel încât să nu uiți nimic important și să economisești și bani.


Ukulele