Alegeți țara de livrare

Cum să alegi o chitară acustică

03.02.2023
5 min. de citit
Juraj Haruštiak
Chitarele acustice pot părea aproape identice la prima vedere, dar după o mică inspecție vei fi surprins de diferențele dintre diferitele modele. Dacă dorești să achiziționezi prima ta chitară, și nu ști care ar fi cea potrivită pentru tine sau ai mai multe întrebări cu privire la chitarele acustice, ia în considerare ajutorul nostru.
Cum să alegi o chitară acustică

Chitarele acustice pot părea aproape identice la prima vedere, dar după o mică inspecție vei fi surprins de diferențele dintre diferitele modele. Dacă dorești să achiziționezi prima ta chitară, și nu ști care ar fi cea potrivită pentru tine sau ai mai multe întrebări cu privire la chitarele acustice, ia în considerare ajutorul nostru.

Care este diferența dintre chitara acustică si chitara clasică?ava

Aceasta este o întrebare fundamentală pentru începători. Chitara acustică este mai mare și are un sunet mai puternic și mai clar – mai ales datorită corzilor, realizate din metal. Ele sunt puțin mai greu de utilizat și la început degetele tale nu îți vor mulțumi. Chitarele clasice sunt mai silențioase, cu un ton moale. Corzile sunt din nylon, foarte blânde cu degetele, astfel chitariștii începători nu vor avea de suferit din pricina lor. Cântând cu prietenii la o chitară acustică la un foc de tabără vei câștiga cu siguranță lupta cu volumul. Volumul ridicat și sunetul puternic nu sunt singurele avantaje ale chitarei acustice. Gâtul unei astfel de chitări este mai îngust, astfel încât tempo-ul poate fi mai rapid față de cel al chitarei clasice. Dacă vrei o chitară electrică în viitor, ar trebui să începi cu o chitară acustică. Cugetă și încercă diferite modele.

Cum să aleg chitara și ce stil vreau să cânt?

Vrei să împărtășești muzica compusă? Sunetele sunt blocate în mintea ta și ai nevoie de cheia potrivită pentru a le elibera? Reflectează: sunt tonurile de chitară din mintea ta tari și puternice sau mai degrabă moi și însoțite de sunete ale altor instrumente muzicale? Forma și mărimea unei chitare acustice sunt factorii esențiali care influențează sunetul general al instrumentului. Chitarele mari cu forma corpului jumbo au un bas mai puternic și mediile mai puternice. Chitarele acustice cu forma corpului clasic (așa numita formă dreadnought), adică chitarele occidentale, au un sunet natural și clar, care este mai echilibrat. Dacă rști în căutarea unui instrument care este compact și nu are o forță atât de mare de penetrare, alege o chitară Parlor.

  • Dreadnought – un clasic absolut printre chitarele acustice cu corpul său mare și tonul puternic. Acest model este foarte popular pentru începători. Există modele cu cutaway, care oferă un tonuri joase mai liniștite.
  • Jumbo – are capătul din spate mărit pentru tonurile de bas mai clare la volum înalt. Dacă ești în căutarea unui instrument cu un sunet bun, oprește-te la un Jumbo.
  • Parlor și chitare mici – aceste instrumente au un lucru în comun: sunt incredibil de compacte. Dacă ești unul dintre chitaristii care călătoresc des, ar trebui să investești într-unul din aceste instrumente muzicale mici, frumoase și de înaltă calitate.

Ce ar trebui să cauți atunci când cumperi un instrument?

Toate chitarele achiziționate la Muziker sunt atent verificate înainte de expediere, așadar poți să te concentrezi pe ceea ce este mai important. Forma corpului nu este singurul factor care afectează sunetul – acesta poate fi influențat, de exemplu, de tipul de lemn utilizat sau de tipul de placă de rezonanță. Placa de rezonanță este partea de sus a corpului chitarei. Poate fi realizată din lemn stratificat sau din lemn masiv. Placa de rezonanță din lemn masiv transferă vibrațiile mai bine, dar chitarele au un preț mai mare. Având o placa din lemn masiv, este important să folosești un umidificator. Datorită schimbărilor în temperatură și umiditate, și prin schimbarea tensiunii corzilor, placa se poate rupe, mai ales în timpul iernii. Umidificatorul te va ajuta cu această problemă.

Lemnul și stilul tău

Placa de rezonanță este o parte foarte importantă a chitarei care te poate ajuta să îți dezvolți stilul individual. Dacă îți plac cântecele mai lente și baladele, trebuie să alegi o chitară cu placă de rezonanță din cedru. Dacă vrei să obți un sunet mai puternic și plin de viață, molidul este alegerea numărul unu. Alte tipuri de lemne importante care dau un sunet unic chitării.

  • Mahonul – lemn mediu dur, dens și foarte rezonant, care se caracterizează prin reacția sa puternică la frecvențele medii și joase. Gâturile și corpurile sunt realizate în principal din acest lemn.
  • Lemn de tei – lemn foarte ușor. Este utilizat pentru corpul chitarelor mai ieftine. Are o dinamică puternică si o frecvență foarte bună în medii.
  • Palisandrul – lemn dur, cu o rezonanță înaltă, folosit în principal pentru tastiera chitarei. Palisandrul permite mai multe variații de culoare și este cunoscut pentru suprafața sa poroasă.
  • Arțarul - un lemn foarte dur, folosit in general pentru gâturi si tastiere. Arțarul este renumit pentru rezonanța mare în frecvente înalte.
  • Abanosul – un lemn dur, moale la atingere și în cea mai mare parte folosit pentru a produce tastiere pentru chitare mai scumpe. Abanosul este minunat pentru frecvențele de bas.

Poate vrei ceva cu puțină electronică?

Mai sunt și alte obțiuni? Poate ți se potrivește o chitară electro-acustică. De fapt, este vorba de chitarele clasice acustice, care au un mini-preamplificator și un pickup. Trebuie doar să conectezi chitara la un amplificator și să te bucuri de avantajele ambelor tipuri de chitare!

Există un instrument care este recomandat în general ?

Dacă încă nu te-ai decis și cauți un clasic versatil, alege o chitară acustică cu formă dreadnought, așa-numita gitara western. Acest instrument oferă o combinație a formei clasice cu sunetul potrivit pentru aproape toate genurile muzicale.

Este suficientă chitara sau mai am nevoie de ceva?

O chitara acustică oferă o mare libertate proprietarului său - o poți lua oriunde. Îți recomandăm să cumperi o cutie de protecție pentru a-ți proteja frumusețea de ploaie în timpul călătoriilor. Achiziționarea unui umidificator este, de asemenea, o idee bună - datorită acestui ajutor mic, instrumentul tău va fi în stare excelentă tot timpul. Un lucru pe care nu trebuie să-l uiți: Când călătorești împreună cu chitara, trebuie să o ai întotdeauna bine acordată!


Chitare acustice